Blander tusen rundballer i året

Etter tre sesonger er Lars Torgny Ånestad veldig godt fornøyd med Kuhn 1670 Profile fullfôrvogn. Foto: Kjetil Alsvik.

Lars Torgny Ånestad fra Varhaug i Hå kommune på Varhaug har både okser og ammekyr. For å sikre besetningene riktig fôrblanding bruker han en Kuhn Profile 1670 fullfôrvog. Det har vært en god investering.

– Jeg bruker seks rundballer annenhver dag. Da kjører jeg fullfôrvognen under utløpet til kraftfôret dagen før, og det tappes automatisk riktig mengde med en timer. Da står det klart når jeg kommer for å fôre ut, og jeg har bare i halm og silo. Så står fôret og blander seg mens jeg måker reint, forklarer Lars Torgny Ånestad.

Han er fjerde generasjon på gården Sørheim i Hå kommune, bare et steinkast fra Eiksenteret Varhaug som leverte Kuhn 1670 Profile fullfôrvognen til den driftige bonden. I tillegg til 70-80 okser og 45 ammekyr har han noen slaktegriser og 200 mål dyrket jord.

– Når jeg har fôret ut okseblandingen lesser jeg i miksen kuene skal ha. Her har jeg blant annet prøvd med litt vitaminer i fullfôret. Så steller jeg grisene mine mens den blander, og når jeg har kjørt ut dét så er det kvelden.

God blanding

Kuhn Profile fullfôrvogner leveres i to serier, med kapasitet fra 4 m3 til 20 m3. De største modellene har to vertikale blandeskruer med seks kniver som sørger for best mulig forhold mellom kapasitet og høyde. Rammen og beholderen er integrert, og det reduserer høyden vesentlig samtidig som det sikrer god bakkeklaring. Med kapasitet på 16 m3 er 1670-vognen passe stor for Ånestad.

– Jeg fikk montert kant på vognen da jeg kjøpte den for tre sesonger siden. Miksekvaliteten er veldig bra, og jeg har ikke måttet slipe knivene ennå, forklarer han.

Årlig kjører han rundt tusen rundballer gjennom fullfôrvognen. Knivene på blandeskruene har asymmetriske tenner med en selvrensende effekt, som kutter ballene i stor hastighet. Progressive kuttekniver med konstant momentoverføring reduserer effektbehovet.

– Om sommeren tilsetter jeg litt syre så det ikke går varmgang i siloen. Det fungerer veldig bra. Dyrene virker også fornøyd med blandingen, og eventuelt overskudd går i neste blanding.

Enkel i bruk

Med det integrerte veiesystemet har Ånestad full kontroll over mengden. Det består av tre sensorer som er plassert i en trekant. De bakerste lastcellene er festet mellom den innebygde rammen og den sveisede bukken, noe som reduserer belastning ved transport.

– Jeg er veldig godt fornøyd med Kuhn-vognen. Det er ikke noe feilslag og den er lett å dra. Jeg fikk den levert fra Eiksenteret med en elektrisk styreboks, slik at jeg kan gå ut og styre den. Utfôringen skjer på høyre side, og alt er enkelt og greit, understreker Ånestad.

Del gjerne artikkelen på sosiale medier: