Presser baller med film i stedet for nett

Kuhn fabrikken har denne sesongen hatt to Kuhn 3135 FBP testmaskiner med bredplast ute hos Jostein Solbue og Per Gunnar Lofgren i Trøndelag. Det har vært tett dialog mellom Kuhn-fabrikken og Eiksenteret Midt-Norge Orkdal i testperioden.

– Vi presser både til eget bruk og for andre, og har to presser. Til sammen presser vi cirka 9500 rundballer i året, og vi har prøvd ut Kuhn 3135 FBP med Opticut både på førsteslåtten og andreslåtten så langt, forteller Jostein Solbue.

Han driver melkeproduksjon og kjøttfe, og har 320 dyr totalt. Bonden fra Ørlandet har mange års erfaring med rundballepressing.

– Genrelt er erfaringene gode. Eiksenteret Orkanger har skiftet til en større ventil, slik at oljen går lettere i retur og dermed faller rullene lettere ned i arbeidsposisjon.

Solbue har hatt flere Kuhn-maskiner opp gjennom årene, og er i dag en fornøyd kunde.

– Kvaliteten har blitt jevnt bedre, og Kuhn er i dag utrolig driftssikre maskiner. Vi fyller på med plast, olje og fettpatron til lagrene, og har ikke hatt noen stopp i kjøringen, poengterer han.

Store forventninger

– Vi er i utgangspunktet veldig positive til bredplast i stedet for rundballenett. Du unngår problematikken med at nettet fryser fast i graset, du unngår risikoen for nett i fôret og det blir enklere å kildesortere med bare plast, sier Jon Magne Sæter, senterleder for Eiksenteret Midt-Norge.

Kuhn-fabrikken henvendte seg til dem med ønske om et par testkunder, og Sæter visste hvor han skulle henvende seg.

– Dette er erfarne folk med stort volum, som kan gi oss verdifulle tilbakemeldinger. 2017 har vært et krevende år med mye fukt, men sånn er det jo gjerne i Trøndelag. Da får vi prøvd utstyret under verst tenkelige forhold.

Gode erfaringer

Per Gunnar Lofgren produserer gras for salg og presser rundballer for kunder. Han kjøpte en iBio med bredplastsystemet i 2015. Nå har har testkjørt Kuhn 3135 FBP på over 3000 baller, og erfaringene er gode.

– Balepack har jo et veldig godt rykte på seg, og pressen er lettkjørt og god. Det er veldig lite feilslag på bredplastsystemet, uavhengig om graset er bløtt eller tørt, eller om du presser halm. Jeg liker også at du bare forholder deg til en type plast til pressing og pakking, forteller Lofgren.

Tilbakemeldingene fra kundene er også positive.

– Ballene blir mer kompakte og holder formen bedre. Da er de enklere å pakke og håndtere også. Jeg mener det blir bedre kvalitet når du presser i plast fordi det blir tettere, og kundene mine har også gitt positive tilbakemeldinger på bredplast kontra rundballenett, understreker han.

God oppfølging

Kuhn 3135 FBP har mulighet for å sette inn tallerkener på siden som reduserer ballbredden når den kommer inn i kammeret. Lofgren har en MF 7718 til å trekke pressen med, og han er godt fornøyd med oppfølging av både traktor og Kuhn-redskap.

– I dag betyr service nesten alt, og Eiksenteret Orkanger er flinke til å følge opp. Det er viktig for meg, poengterer han.

Eiksenteret Midt-Norge er takknemlige for hjelpen fra de to testkjørerne.

– Både Eiksenteret og Kuhn-fabrikken har fått verdifulle tilbakemeldinger fra testkjørerne våre i år, og vi har stor tro på at Balepack-presser med plast i stedet for nett kommer til å bli ettertraktet i årene som kommer, sier senterleder Jon Magne Sæter.

Del gjerne artikkelen på sosiale medier: