Tidlig ute med Kuhn Espro

Anders H. Holte, sønnen Helge Syver Holte med samboeren Rosa Marie og deres datter Anne Mathea på tre måneder. Foto: Rune Stenslette.

Anders H. Holte og sønnen Helge Syver Holte driver kornproduksjon på Nes i Ådal. De er blant de første i landet til å investere i en Kuhn Espro 4000 RC, og etter å ha snart sådd 1500 mål er de godt fornøyd med spiringen. Maskinen har også innfridd på vendeteigene.

– Jeg har gode erfaringer både med Kuhn og Eiksenteret Hønefoss, og det er nok hovedgrunnen til at vi valgte Kuhn Espro 4000 RC kombisåmaskin, forteller Anders.

Han var ikke gamle karen da han begynte å drive sammen med faren i 1981, og i 1992 overtok han ansvaret for familiegården alene. Etter noen år med samdrift driver han i dag jordbruket gjennom Biosilva AS, sammen med Helge Syver og hans samboer Rosa Marie.

– Begge disse er i full jobb ved siden av, men hjelper til på jordet så mye de kan. Jeg ser for meg å drive på i ti år til før han og Rosa Marie tar over for fullt.

At Helge Syver og Rosa Marie jobber ved siden av var også en faktor.

– Vi har 1500 mål med havre, bygg og hvete som vi gjødsler og sår, og litt av tanken ved å kjøpe såpass effektivt utstyr er at når jeg driver alene må utstyret fungere.

Effektivt utstyr

Kuhn Espro 4000 RC har fire meters arbeidsbredde og en kapasitet på 45 kg fullgjødsel per dekar ved en kjørehastighet på 14 km/t. Tanken er på totalt 4000 liter, fordelt med 60 prosent til såkorn og 40 prosent til gjødsel. Utløpene fra de to halvdelene av tanken kan samkjøres ved for eksempel høsthvete såing uten gjødsel, og på denne måten oppnås en meget stor tankkapasitet.

– Jeg har både en Kuhn halmsnitter, en plog og en gjødselspreder, og synes det virker som solide og gjennomtenkte produkter. Vi så oss om etter en solid og driftssikker maskin. Kuhn Espro har store pakkehjul med lav rullemotstand, men dype riller. Vi tror dette gir noe mindre jordpakking på vendeteigene. . Den store såkassen gjør Kuhn Espro 4000 RC veldig effektiv ute på jordet, og vi synes også løsningen med sålabbene var interessant.

Maskinen er ISOBUS og styres fra traktorens egen terminal eller ekstern terminal.

– Vi kjørte slutten av onna med ISOBUS-joystick , og det gjorde betjeningen mye enklere, forklarer Holte.

Saken fortsetter under videoen.

Enkel i bruk

Kuhn Espro 4000 RC har en unik oppbygging med valgfri pakkevalse i front etterfulgt av kraftige jordbearbeidingsskåler som opparbeider såbedet for de etterfølgende hydraulisk justerbare gjødselskålene. De plasserer gjødselen i ønsket dybde før pakkehjulene trykker gjødselkornene ned i en løs overflate der kapillærtransporten av vann er optimal. Seedflex såaggregatets pakkehjul sørger for konstant og riktig dybdeplassering av såfrøet og etterharven gir en overflate med god struktur som vil være robust mot igjenslamming.

– Maskinen er enkel og grei å sette seg inn i og enkelt å kjøre. Etter å ha sådd mesteparten er vi godt fornøyd. Det spirte veldig raskt og ser veldig jevnt og fint ut. Det ble også mindre pakking på vendeteigene.

Legger vekt på service

Anders legger også vekt på servicen han får hos Eiksenteret Hønefoss.

– De har fulgt meg opp veldig bra i prosessen med å kjøpe såmaskin sammenliknet med andre leverandører jeg har vært borti. Selger Rolf Johansen og ikke minst mekaniker Jøran Aabel, som alltid gjør en solid innsats for oss. Hvis noe skulle dukke opp, og det gjør det jo alltid, er han kjapt på pletten. Det er utrolig viktig.

Familien fra Nes i Ådal er blant de aller første i Norge som har investert i den nye generasjonen Kuhn Espro kombisåmaskiner.

– Det er spennende å ha en av de første maskinene i Norge, men med den gode kvaliteten til Kuhn og oppfølgingen fra Eiksenteret Hønefoss føler vi oss trygge på at dette var et godt valg, konkluderer Holte.

Etter å ha sådd med Kuhn Espro er Anders H. Holte godt fornøyd. Han synes kornet spirte veldig raskt og ser veldig jevnt og fint ut. Det ble også mindre jordpakking på vendeteigene. Foto: Rune Stenslette.
Del gjerne artikkelen på sosiale medier: